Da, doar atât. Contrar credințelor urbane, o investiție într-un fond nu trebuie să se ridice la nivelul zecilor de mii de lei, din contră, majoritatea fondurilor de investiții au o sumă minimă de intrare de 50 de unități monetare, lei, euro sau dolari.

Astfel, continui în această postare o serie de informații minimale referitoare la fondurile de investiții. Așa cum spuneam și în alte articole, există o lipsă acută de cunoștințe referitoare la cum funcționează un fond de investiții și ce beneficii ai dacă faci economii cu ajutorul acestui instrument financiar. Mai mult decât atât la nivelul populației României există o serie întreagă de preconcepții și legende mai mult sau mai puțin urbane referitoare la industria fondurilor de la noi din țară.

Astfel, așa cum spuneam, investitorii pun bani la comun într-un fond de investiții, pe care managerul de fond îi investește în diferite instrumente financiare cum ar fi obligațiuni (de stat, municipale, corporative), acțiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București sau pe bursele internaționale cu scopul de a genera profit, tot pentru investitori.

Atunci când facem un plasament într-un fond de investiții, primul lucru la care ne gândim este câștigul așteptat, care bineînțeles trebuie corelat cu riscul asumat. Trebuie să avem grijă să construim un portofoliu cu al cărui risc suntem confortabili și să decidem perioada de investiție pe care ne-o propunem.

Fondurile de investiții au profiluri de risc diferite în funcție de politica lor de investiții. Astfel, un fond de obligațiuni nu va investi niciodată în acțiuni, iar riscurile aferente unei investiții în acest tip de fond sunt în mod evident mult mai mici decât cele aferente unui fond de acțiuni. Pe de altă parte câștigurile potențiale ale unui fond de acțiuni sunt mult mai mari decât cele oferite de un fond de obligațiuni.

În principiu, istoria ne arată că fondurile deschise de investiții pot oferi câștiguri mai mari comparativ cu alte metode clasice de economisire. Acest beneficiu este direct corelat cu politica de investiții a fiecărui tip de fond și cu riscul aferent acestuia.

Persoanele care doresc să economisească prin intermediul unui fond de investiții utilizează un singur instrument investițional și anume unitatea de fond. Valoarea unei unități de fond este dată de zeci de instrumente financiare variate și plasamente diversificate, investitorul având acces pe piața de capital și financiară, cu un efort minim de analiză a informațiilor din partea sa.

Portofoliul de active ale fondurilor de investiții au în vedere plasamente diversificate, echilibrate, în scopul minimizării fluctuațiilor. Unele dintre fondurile de investiții au deja realizată o diversificare geografică (regională sau globală) precum și o diversificare sectorială. Un portofoliu diversificat obține de obicei rezultate mai bune pe termen lung, în condiții de risc mai mic decât o investiție într-un singur instrument financiar.

Fondurile deschise de investiții plătesc în general comisioane de tranzacționare semnificativ mai mici decât investitorii individuali. Costurile de tranzacționare mai reduse se traduc în performanțe mai bune ale investițiilor. În plus costurile care se generează sunt împărțite între toți investitorii fondului.

Fondurile deschise de investiții oferă mai multă lichiditate decât alte metode de economisire/investiție, sumele pot fi investite sau răscumpărate oricând, față de o investiție directă, unde, în funcție de instrumentele financiare alese există un grad mai mic sau mai mare de lichiditate a investiției.

Deținătorii de unități de fond pot urmări zilnic evoluția activului net, în ziare de circulație națională, în publicațiile online, la sediile Distribuitorilor sau la cele ale administratorilor de fonduri. De asemenea, pot analiza caracteristicile fondurilor administrate și structura plasamentelor efectuate de acestea, consultând prospectele, regulile fondurilor, rapoartele periodice către investitori, cât și site-urile societăților de administrare.

În plus față de cele de mai sus este important de menționat că plasamentele în fonduri de investiții nu sunt garantate în nici un fel, nici de stat nici de oricare altă instituție publică sau guvernamentală. Mai mult decât atât, performanțele trecute, adică randamentele aduse în trecut de fond, nu sunt și nu pot fi considerate un indicator cu privire la performanțele viitoare, și prin urmare, cu atât mai puțin pot fi considerate garanții cu privire la câștigurile ce pot fi obținute în viitor.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea. Există o serie întreagă de surse de informații referitoare la fondurile de investiții.

Printre sursele curente de informare regăsiți: www.otpfonduri.rowww.fluentinfinante.ro sau site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri www.aaf.ro.

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.