În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai des despre educație financiară.

În România. Pentru că în țări precum SUA se vorbește și se scrie de mulți ani despre educație financiară.  Există pe piață nenumărate cărți de educație financiară care se bucură de un mare succes la public, fiind de nenumărate ori pe lista celor mai bine vândute cărți ale unor publicații de prestigiu, precum The New York Times, Business Week, The Wall Street Journal ș.a.m.d. Tot în SUA apar zilnic articole, bloguri, bloguri pe tema educației financiare și interviuri cu oameni de succes (CEO, antreprenori, președinți ș.a.m.d) care recomandă cărți de educație financiară și oferă sfaturi bazate pe experiența lor de viață. Este suficient să cauți pe google sau pe youtube și vei găsi nenumărate astfel de exemple. În SUA vorbim însă de o piață matură în ceea ce privește educația financiară. Nu putem spune același lucru despre România.

E însă atât de importantă educația financiară? Oare la ce folosește? Nu e mai bine să cheltuiesc acum toți banii pe care îi câștig și văd eu cum mă descurc mai târziu? Pentru că oricum dacă economisesc, dobânda este mică și dacă îi investesc și vine o criză economică, pierd o mare parte din bani. Și e mai bine să mă bucur de bani decât să îi pierd. Și bani să fac investiții imobiliare nu am. Și oricum statul trebuie să aibă grijă de mine și să-mi dea pensie când vine rândul meu, pentru că pentru asta plătesc lună de lună chiar dacă vreau, chiar dacă nu vreau. Și oricum nu am bani de economisit pentru că trebuie să cumpăr x, y, z și să plătesc și cardul de credit și întreținerea și rata la casă și la mașină și mai e și o reducere importantă la nu stiu ce lucru fără de care nu pot să trăiesc. Și, și, și.

Noi ca oameni suntem tare creativi în a ne găsi tot felul de scuze. Oricum niciodată nu e vina noastră, ci a altora. A companiilor, a angajatorului, a băncilor, a membrilor familiei, a prietenilor. A noastră în nici un caz. Nu mă înțelegeți greșit, nu e un reproș. Și eu am fost acolo și mă mai regăsesc încă câteodată în cel puțin unul dintre scenariile de mai sus. Adevărul e că educația financiară e importantă și că e un proces continuu și uneori anevoios, dar care dă roade pe termen lung.

Eu sunt de fel mai nerăbdătoare, dar viața mi-a arătat că nu poți realiza lucruri importante peste noapte. Nu poți să crești un copac, un cățel, un copil și nici măcar o plantă mică peste noapte. Nu poți cumpăra o casă sau o mașină peste noapte. Nu poți întemeia o familie peste noapte. Nu poți dezvolta o afacere peste noapte. Nu poți să îți îmbunătățești condiția fizică sau să înveți o nouă limbă peste noapte. Toate necesită timp. Răbdare și perseverență. Răbdarea de a avansa progresiv, chiar și când nu vezi progrese. Și perseverența de a adăuga o cărămidă în fiecare zi. Chiar și când nu mai poți.

Și de ce nu s-ar aplica acest adevăr general valabil și situației tale financiare?  De ce să nu înțelegem că și pentru a-ți crește averea e nevoie de răbdare și perseverență? Și de timp. Și că timpul poate acționa în favoarea ta. Că fiecare sumă de bani care e scoasă din bugetul pentru cheltuieli și introdusă în bugetul pentru investiții este o cărămidă pentru un viitor financiar mai bun? În asta constă importanța educației financiare. La fel ca un maraton, începem acum cu un kilometru, doi și mergem kilometru cu kilometru către 42. Deocamdată suntem la început în România, dar fiecare kilometru contează. Fiecare articol scris despre asta, fiecare persoană care se informează. Picătură cu picătură umplem marea. Eu personal abia aștept să regăsesc printre turiștii de vârsta a treia care se plimbă prin toată lumea și români.

 

 

Cristina Mahika, Portfolio Manager

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.